söndag 22 september 2024

Explosivt lastade fartyget

Därför ligger Ruby stilla – söker efter möjlig hamn

MV Rubys rederi har bett fartyget att ligga stilla söder om Norge i avvaktan på en plats där man kan lossa lasten. Det uppger danska Sjöfartsstyrelsen för GP.

Den tidigare planen att åka till Klaipeda för reparationer har man nu övergett. I stället utreder rederiet möjligheten att lossa lasten, 20 000 ton ammoniumnitrat, på en godkänd plats.

Danska Sjöfartssyrelen har tät kontakt med rederiet och man tror att situationen kommer att klarna nästa vecka.

Tidigare på söndagen framkom att man för närvarande inte har några planer på att åka genom danskt farvatten med lots, då den aktuella lotsbeställningen inte längre gäller och någon ny lots inte bokats.

.....................................

Ändrad plan för Ruby – ingen ny beställning på lots

Planen har ändrats för det skadade fartyget MV Ruby. Det uppger Anne Heinze, presschef för företaget DanPilot, för TV2.

Tanken var att en lots från DanPilot under lördagen skulle gå ombord på MV Ruby och att fartyget sedan skulle bogseras genom danskt farvatten. Men planen ändrades och någon ny beställning på en lots har inte inkommit, enligt Anne Heinze.

Flera medier rapporterar på söndagsmorgonen att MV Ruby för närvarande ligger stilla utanför Norges kust på internationellt vatten.

Den svenska Kustbevakningen uppger för TV2 att det är oklart vart fartyget ska, när det avseglar från sin nuvarande plats och vilken rutt det då kommer ta. Man följer dock situationen noga. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar