söndag 6 november 2011

อุทกภัยนํ้าท่วมในเมืองไทยทำให้ผู้คนเสียชีวิตไปแล้วมากกว่า ๕๐๐ ชีวิต

blicerad: 2011-11-06

Över 500 döda

De fattiga i Bangkok hårdast drabbade

Nu har fler än 500 människor dött i översvämningarna i Thailand.
I Bangkok är de fattigaste delarna av staden hårdast drabbade.
– Absolut, det ligger mycket politik bakom, säger svenska Jessica Zettergren, 35, lärare på skola som fått stänga på grund av vattenmassorna.
Thailand är drabbat av de värsta översvämningarna på över 50 år. Mer än halva landet har stått under vatten efter säsongens häftiga monsunregn.
På flera håll håller vattnet på att rinna undan, men i huvudstaden Bangkok stiger vattennivåerna.
Thailand är inte bara ett stort turistmål, många svenskar bor och jobbar även i Bangkok.
Yvonne Palmqvist har bott tre år i staden med sin familj. Vattnet har ännu inte nått de centrala delarna av staden där familjen bor.
Men vattenmassorna närmar sig.
– Det är inte så långt härifrån nu. Det rör sig sakta men säkert och närmare in mot centrum. Det är oroväckande för vi vet inte vart allt vatten ska ta vägen, säger Yvonne Palmqvist.

Ont om vatten och mat

Hittills har det utfärdats evakueringsorder i 11 av 50 distrikt i Bangkok. Evakueringen är frivillig, men säger en del om läget i staden.
Även den stora marknaden och handelsplatsen Chatuchak har tvingats att stänga på grund av vattenmassorna.
– Man kan fortfarande handla mat och vatten. Ibland finns det mer eller mindre. Här om dagen fanns det till exempel inget vatten, säger Yvonne Palmqvist.
Runt 30 procent av Thailands vattenförsörjning har slagits ut av översvämningarna. Det har gjort att många thailändare har bunkrat upp med flaskvatten och mat – vilket fått butikshyllorna att gapa tomma.
Delar av lokaltrafiken och flera vägar har även stängts av på grund av allt vatten.

Lovar återuppbygga landet

Premiärminister Yingluck Shinawatra meddelade på lördagen att hon planerar att avsätta 100 miljarder baht (ca 21 miljarder kronor) till återuppbyggnad av landet efter katastrofen. .
– Den här prövningen har varit utmattande, men jag kommer aldrig att ge upp. Jag måste bara få folket att förstå, säger Yingluck Shinawatra till AP.
Nu är dödstalet i översvämningarna över 500 personer. I Bangkok har dock ingen människa avlidit.

Fattigaste delarna drabbas hårdast

Jessica Zettergren jobbar som lärare på en skola i centrala Bangkok. Vattnet har inte nått ditt hon och familjen bor och deras vardagsliv har inte påverkats allt för mycket av översvämningarna.
Men skolan hon jobbar på har varit stängt till och från efter order från myndigheterna – då vattnet skulle kunna nå skolan.
– Myndigheterna har kommit med olika information varje dag. Skolan är inte översvämmad nu. Men om de skulle släppa på ån som går bredvid så är det risk för översvämning, säger Jessica Zettergren.
Samtidigt har kritiska röster påpekat att de fattigaste områdena av Bangkok är hårdast drabbade av översvämningarna. De viktiga handelskvarteren i staden är torra.
– Absolut, det ligger mycket politik bakom. Bangkoks ledning har också en annan politisk färg än styret i Thailand. Den enda anledningen till att Bangkoks innerstad är torr är att man byggt barrikader, säger Jessica Zettergren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar