onsdag 25 mars 2020

Update การแพร่ระบาดของไวรัสโควิดจากทั่วโลก

Karantän i Ungern/Tomma gator i Venezuela. TT

Nästan hälften av världens befolkning i karantän 

(เกือบครึ่งหนึ่งของประชากรโลกถูกควบกักขัง)

Panama har på onsdagen sällat sig till den växande skaran av länder som infört karantän i hopp om att stoppa spridningen av coronaviruset. Därmed har mer än 3 miljarder människor världen över blivit ombedda att stanna hemma – nästan hälften av jordens befolkning på drygt 7,5 miljarder människor. Det skriver AFP.
I går tog Indien med sina 1,3 miljarder invånare beslutet att införa utegångsförbud för hela landet. I morgon påbörjas också en 21 dagar lång nedstängning i Sydafrika för att stoppa smittspridningen.
I minst 18 länder och territorier, bland annat Chile, Egypten och Serbien, har utegångsförbud införts.

Sjukvådare i New Jersey. Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN

60 000 smittade i USA – mörkertalet tros vara stort 

(อเมริกา มีผู้ติดเชิ้อเท่าที่รู้จำนวน 60 000 คน คิดว่ายังมีจำนวนมากกว่านี้ที่ติดเชื้อโควิด)

227 nya dödsfall på grund av coronaviruset har bekräftats i USA det senaste dygnet, enligt AFP. Tusentals nya bekräftade sjukdomsfall har också bekräftats i landet – antalet konstaterat smittade är nu över 60 000.
USA ligger på tredje plats, efter Kina och Italien, över bekräftade fall av coronavirussmitta. Mörkertalet tros också vara mycket högre.

New Yorks sjukhus packade med svårt sjuka patienter 

(โรงพยาบาลในนิวยอร์คเต็มไปด้วยผู้ป่วยติดเชื้อโควิด)

Patient på väg till sjukhus. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN

Fullpackade akutrum med patienter som hostar konstant, sängar som står ihopträngda var det än finns plats samt överarbetade läkare och sjuksköterskor som lider av sömnbrist. Så ser läget ut i New Yorks sjukhus, som beskrivs som något av ett krigszonsliknande epicentrum för coronavirusets spridning i USA. Det skriver CBS News.
I början hade patienterna milda symptom som förkylningar och lätt feber, men bara den senaste veckan har sjukhusen fått ta emot allt sjukare människor i behov av livräddande intensivvård.
– Vi visste att det här var på väg. Vi såg det i Italien och på andra platser och var redo för det, säger Jolion McGreevy, medicinsk chef på The Mount Sinai-sjukhusets akutavdelning.

Thailands premiärminister utlyser nödläge till 30 april 

(นายกรัฐมนตรีประเทศไทย ได้ประกาศภาวะฉุกเฉินถึง 30 เมษายน)

Thailändare i sina lägenheter i Bangkok. MLADEN ANTONOV / TT NYHETSBYRÅN

Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha har utlyst undantagstillstånd i landet, skriver internationella medier. Detta görs för att bekämpa spridningen av coronaviruset.
Åtgärderna innebär bland annat att utländska medborgare, med några få undantag, förbjuds att resa in i landet. Stora evenemang förbjuds och barn under fem år och personer över 70 år uppmanas att stanna hemma.
Nödläget börjar gälla under onsdagen och varar till åtminstone den 30 april.

683 döda i Italien på en dag – 9 000 har tillfrisknat

( อิตาลี วันเดียวตาย 683 คน  )
Sjukvårdare i Italien. Mauro Scrobogna / TT NYHETSBYRÅN

Det senaste dygnet har 683 personer i Italien dött på grund av coronavirussmittan, skriver Reuters. Det är något färre än i går, då 743 personer bekräftades ha dött av sjukdomen covid-19 och fler än måndagens 602 bekräftade dödsfall.
Det totala antalet dödsfall i Italien ligger nu på 7 503 stycken. Sammanlagt har 74 386 personer bekräftats smittade av viruset och 9 362 av dem har tillfrisknat.

Smittan i Nederländerna har fått ordentligt fäste – blomindustrin har vissnat 

(วิกฤตไวรัสโควิด ทำให้อุตสาหกรรมส่งออกดอกไม้ต้นไม้ของเนเธอร์แลนด์เสียหายหนัก)

Två joggare i Amsterdam den 21 mars. Peter Dejong / TT NYHETSBYRÅN

Nederländerna har lite i skymundan drabbats mycket hårt av coronaviruset. Landet har 5 560 bekräftade fall av sjukdomen och totalt har 276 människor dött, enligt Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s senaste siffror. Bara Italien, Spanien, Frankrike och Storbritannien har fler dödsfall i Europa.
Det här har också slagit hårt mot landets blomindustri, skriver NPR. Landet säljer 12 miljarder växter och blommor varje år, nästan hälften av all handel i världen. Men intäkterna har minskat med 85 procent den senaste månaden.
– Du kan inte beordra blommor att sluta växa. Och det är inte möjligt att behålla dem när de inte säljs, säger Michel van Schie, talesperson för landets största odlingskooperativ.
Enligt Dutchnews.nl meddelade landets folkhälsomyndighet i dag att åtgärderna att stänga skolor och restauranger fungerat, och att man nu anar en positiv trend.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar