fredag 20 mars 2020

Update :สถานการณ์การแพร่ระบาดไวรัสโควิต-19 ไปทั่วโลก

Senaste nytt


Utrikes


Läkare: ”Bilderna från Italien ger klump i magen” 

(ข่าวแพทย์สวีเดนเห็นภาพจากโรงพยาบาลในอิตาลี ทำให้เขาเกิดอาการคลื่นใส้ขึ่นมาทันที)

Intensivläkare i Italien. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN

Bilderna från sjukhus i Italien ger en klump i magen – men ångestlindringen för den svenska vården stavas förberedelser. Det skriver läkaren Christian Unge i en personlig text på SvD:s kultursida.
Han beskriver stämningen på sin arbetsplats som lugnet före stormen där personalen följer utvecklingen, läser på om läkemedel och sätter sig in i de nya riktlinjerna.
”Alla måste få vård. Men hur blir det om en, eller fyra, veckor? Kommer resurserna att räcka till?” frågar sig Unge

19 miljoner New York-bor ombeds stanna hemma 

(วิกฤตการแพร่ระบาดของ"ไวรัสโควิด-19" ข้าหลวงรัฐนิวยอร์คขอร้องให้ชาวนิวยอร์ค19ล้านคนอยู่ในบ้าน)

Times Square i New York/Andrew Cuomo. TT

New York-guvernören Andrew Cuomo ber delstatens 19 miljoner invånare att stanna hemma från och med lördagskvällen. Icke nödvändiga verksamheter måste hålla ”100 procent av sina anställda” hemma, säger han på en presskonferens.
Invånare tillåts gå ut med hunden och ta en löptur – men uppmanas hålla avstånd från andra människor.
– Stanna hemma, upprepar Cuomo flera gånger under presskonferensen.
Antalet bekräftade fall i delstaten ökade kraftigt det senaste dygnet till över 7 100 stycken.

Lyssna: Coronaviruset och den stora nedstängningen



Det pågående coronavirusutbrottet har lett till att stora delar av det amerikanska samhället stängts ner. Miljontals studenter får inte gå till skolan, mängder av restauranger och butiker håller stängt, och delstater beordrar sina invånare att stanna inomhus. Vad kommer det här att leda till för den amerikanska ekonomin? Om detta handlar veckans avsnitt av podden ”Vägen till Vita huset”.
Dessutom svarar Omnis redaktör Sandra Johansson på frågor om den amerikanska sjukvården och reder ut vilka förutsättningar systemet har för att tackla den pågående pandemin.
Lyssna på podden via länkarna nedan.

Storbritanniens åtgärder kan bli kvar resten av året

(ข่าววิกฤต"ไวรัสโควิด-19"การตวบคุมแพร่ระบาดในอังกฤษคงใช้เวลานานตลอดทั้งปี)

Tomma gator och tomt i tunnelbanan i London. TT

Restriktionerna för social kontakt i Storbritannien behöver vara kvar för större delen av 2020, säger rådgivare till premiärminister Boris Johnson till CNN.
Det handlar om uppmaningarna om att inte umgås på restauranger, hålla skolor stängda och att se till att riskgrupper stannar hemma. Åtgärderna kommer enligt rådgivarna inte vara effektiva om de inte verkställs under en längre period.
Regeringen överväger också att tvinga vissa offentliga platser, så som pubar, biografer och gym att stänga, rapporterar The Guardian.
På fredagen rapporterar Northwick Park-sjukhuset i London att intensivvårdsavdelningen nått sin fulla kapacitet efter en kraftig ökning av nya fall.

Jordaniens armé ska verkställa utegångsförbud 

(ข่าวกองทัพจอร์แดนจะมีคำสั่งห้ามคนออกจากบ้าน )

 Huvudstaden Amman i Jordanien. Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN

Från och med lördag inför Jordanien ett utegångsförbud för att hindra spridningen av det nya coronaviruset, rapporterar AFP.
Enligt en talesperson för regeringen görs det eftersom att ”medborgare inte respekterat direktiv” från myndigheterna om att inte lämna hemmet annat än i nödfall.
Landets kung Abdullah har antagit ett dekret som ger regeringen befogenheter att verkställa utegångsförbudet med arméns hjälp.







Begränsat utegångsförbud i Bayern under två veckor

Bild från Feldherrnhalle i München. CHRISTOF STACHE / TT NYHETSBYRÅN

Som första tyska delstat inför Bayern nu ett begränsat utegångsförbud. Det rapporterar Reuters och TT. Invånarna kommer från och med i morgon behöva ha särskilda skäl för att vistas utomhus, som att handla mat eller uppsöka sjukvård.
Åtgärderna ska till en början gälla i två veckor. På söndag kommer förbundskansler Angela Merkel göra en ny bedömning av läget och då kan det bli aktuellt att liknande åtgärder införs på fler håll i landet.
– De kommer att göra en krass analys av situationen, säger talesmannen Stefan Seibert på en presskonferens.


En äldre kvinna får svara på frågor om hur hon mår. 
EXKLUSIVT: Första bilderna inifrån ett svenskt coronatält
Gula uppblåsbara tält med läkare i skyddsmundering som kontrollerar patienter.
Här avgörs det vem som har corona eller inte.
Aftonbladets fotograf Andreas Bardell kan för första gången visa hur det ser ut inuti de provisoriska tälten utanför ett svenskt sjukhus. ดูเพิ่ม-  Här testas patienterna    ”Som en krigszon”
 (ที่สวีเดนการตรวจดูแลคนผู้ป่วยเหมือนเกิดสภาวะสงคราม)


(หมายเหตุ-สถานการณ์การแพร่ระบาดของเชื้อไวรัสโควิด-19 ที่ระบาดลุกลามไปทั่วโลกเวลานี้  นับได้เป็นภัยอันตรายร้ายแรงและเลวร้ายที่สุดในยุคปัจจุบัน(โมเดิร์นยุค)  ที่มีผลกระทบต่อชีวิตความเป็นอยู่ทุกด้านของสังคมมวลมนุษย์ชาติทั่วทุกภูมิภาคในโลก(ไม่ต่างกับอยู่ในสภาวะสงครามโลก)
ไม่ว่าประเทศมหาอำนาจ ประเทศพัฒนาแล้วประเทศกำลังพัฒนา(ไทย) ประเทศด้อยพัฒนา ต่างได้รับผลกระทบอย่างทั่วถึงหลีกเลี่ยงไม่ได้ ..
ด้วยความห่วงใยและปรารถนาดีต่อประเทศไทยและประชาชนไทยเพื่อนร่วมชาติทุกคน  ฝากถึงชนชั้นปกครองไทยทุกฝ่าย โดยเฉพาะคณะรัฐบาล ไม่ควรประมาทนิ่งนอนใจกับวิกฤตการแพร่ระบาดของโควิดครั้งนี้เด็ดขาด.ก่อนที่ทุกสิ่งทุกอย่างจะสายเกินไป( ควบคุมไม่ได้ ) จนเกิดโศกนาฎกรรมที่ไม่ควรเกิดขึ้นกับประชาชนไทยและสังคมไทย..(โดยเฉพาะจำนวนแพทย์พยาบาลที่ทำงานรับผิดชอบคงไม่เพียงพอที่จะสามารถรับมือได้ทั่วถึง)
ช่วงสถานการณ์วิกฤตโลกครั้งนี้รัฐบาลประเทศทั่วโลกได้วางมาตรการแผนงานรับมือด้านเศรษฐกิจทั้งระยะสั้นและระยะยาวกันไว้แล้ว (แล้วประเทศไทยละ???)
เช่นวันนี้สวีเดนได้ปิดโรงงานอุตสาหกรรมหนักผลิตรถ VOLVO ลงช้่วคราวทุกโรงงานทั้งประเทศ รวมทั้งอุตสาหกรรมขนาดกลางขนาดเล็ก  อุตสาหกรรมการบิน สถานบันเทิง(โรงหนังโรงละคร) พิพิธภัณฑ์ กิจกรรมสังคมต่างๆ รวมทั้งคนแก่ชรา(กลุ่มเสี่ยง70+) ให้อยู่บ้าน ฯลฯ   เพื่อให้ผลการควบคุมจำกัดการแพร่ระบาดไวรัสโควิดได้ผล เพื่อให้สังคมเข้าสู่ภาวะปกติเร็วขึ้น และช่วยให้เศรษฐกิจประเทศได้รับผลกระทบกระเทือนน้อยที่สุด
สำหรับวิกฤตของประเทศไทยในการแก้ไขปัญหาไม่ให้บานปลายสำเร็จลุล่วงไปได้นั้น ทุกสิ่งทุกอย่างขึ้นอยู่กับกฎหมายต้องเป็นกฎหทาย และความเป็นเอกภาพเสียสละร่วมกันของคนในสังคมไทยทุกคนทุกชนชั้นทุกสาขาอาชีพเท่านั้น  "สังคมใดไร้กฎกติกา คนไม่เคารพกฎหมาย  สังคมนั้นก็อยู่ไม้ได้" )

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar