måndag 25 juli 2011

ทุกประเทศในยุโรปตอนเหนือได้ยืนไว้อาลัย ๑ นาทีแก่ผู้เสียชีวิต อย่างน้อย ๙๓ คนจากฝีมือของผู้ก่อการร้ายทีประเทศนอรเวย์

Hela Norden hedrade offren med tyst minut


I en minut stod allt still i hela Norden.
Offren och de drabbade i terrordåden i Norge hedrades med en tyst minut.
Många ville visa sin solidaritet.
Minst 93 människor föll offer för terrordåden i Norge.
För att hedra de män, kvinnor och barn som skadades i attentatet höll i dag landet en tyst minut.
Offren hedrades också på många platser i Norden, inte bara i Norge. Den svenska regeringen uppmanade redan i går den svenska befolkningen att ansluta till denna tysta minut.
Klockan 12.00 startades den tysta minuten av Norges statsminister Jens Stoltenberg i Oslo.

Resenärer stannade upp

Många arbetsplatser i Sverige stannade upp för att solidariskt visa sitt stöd för Norge och de drabbade i terrorattentatet, däribland Norges ambassad och kyrka i Stockholm.
På centralstationen i Stockholm tystnade sorlet, resenärer stannade upp och sände en tanke till vårt grannland. Flera personer tog sig till centralen enbart för att delta i den tysta minuten. En av dem var norrmannen Svein Helge Neset som är bosatt i Notodden, inte långt från ön Utøya.
– Alla svenskar stannar upp och snackar med mig om det som har hänt i Norge. Ni bryr er och det är väldigt bra, säger han.
– Jag kom bara för att deltaga, det är det minsta man kan göra, säger Shaban Alwakaa, från Södertälje.

Personal och patienter deltog

Klockan 12.00 stannade även MTR trafiken på Stockholms tunnelbana, Tv4 stängde av sina tv-sändningar, Peabs vägbygge i Småland tog en paus och på Skellefteå Lasarett höll både personal och patienter en tyst minut.
– Vi svara på larmtjänst om det händer någon olycka. Annars är vi tysta i en minut. Det gällde även i Umeå, säger Lena Burvall, Västerbottens Landsting, strax innan tolvslaget.
Teliasonera uppmanade samtliga anställda inom koncernen i Norden att delta. Posten gav personalen friheten att bestämma själv.
På Max hamburgerrestauranger i Sverige vajade flaggorna på halvstång.
All verksamhet var avstängd i en minut.
Så var det även på Ikeas varuhus i Sverige.
– Vi gav ett utrop i kundradion fem i tolv och berättade att vi vill hedra de drabbade i Norge. I en minut stod arbetet still. Vi läste upp meddelandet på både engelska och svenska då vi har många utländska besökare så här års, säger Ylva Magnusson, Ikeas presskontakt i Sverige.
Olof Svensson

แปล      โดย ดารา
ทุกอย่างจะหยุดนิ่งเป็นเวลา ๑ นาทีในประเทศยุโรปตอนเหนือ  ผู้เสียชีวิตและบาดเจ็บทั้งหลายจะได้รับการคารวะด้วยการยืนไว้อาลัยเป็นเวลา ๑ นาที มีผู้คนเป็นจำนวนมากต้องการแสดงออกถึงการให้กำลังใจ การสนับสนุนและความเห็นอกเห็นใจกับผู้ที่เสียชีวิต   ซึ่งอย่างน้อยมีจำนวนถึง ๙๓ ชีวิตได้ตกเป็นเหยื่อของผู้ก่อการร้ายที่ประเทศนอรเวย์  เพื่อเป็นการแสดงความคารวะให้แก่ผู้เสียชีวิตซึ่งมีทั้ง หญิง  ชาย และเด็ก  ที่ล้มตายและบาดเจ็บทั้งหลายจากกระสุนปืน   วันนี้ชาวนอรเวย์ทั่วประเทศได้ยืนไว้อาลัย ๑ นาที
การไว้อาลัยให้กับผู้เสียชีวิตเหล่านี้ได้มีขึ้นในทั่วทุกประเทศในยุโรปตอนเหนือไม่เฉพาะแต่ในประเทศนอรเวย์เท่านั้น  ในประเทศสวีเดนรัฐบาลของประเทศนั้นก็ได้เชิญชวนให้ชาวสวีดิสช์ทั้งหลายร่วมไว้อาลัยร่วมกับชาวนอรเวย์ด้วย ตั้งแต่เมื่อวานนี้
เมื่อเวลา ๑๒ นาฬิกาตรง  นายกรัฐมนตรี นอรเวย์  นาย เจน  สโตลเตนแบกได้ทำพิธียืนไว้อาลัยที่หน้ามหาวิทยาลัยกรุงออสโล พร้อมกับ กษัตริย์ ราชินี และลูกชาย เป็นเวลา ๑ นาที
มีนักท่องเที่ยวเป็นจำนวนมาก ก็ได้แสดงความเสียใจด้วย  ที่ทำงานหลายแห่งในสวีเดนก็ได้หยุดงานไว้อาลัยเพื่อรำลึกถึงผู้เสียชีวิตเป็นการแสดงความเห็นอกเห็นใจและการสนับสนุนให้กำลังใจแก่ประชาชนชาวนอรเวย์  และผู้ที่ประสพเคราะห์กรรมจากการยิงของผู้ก่อการร้ายนั้น     สถานทูตนอรเวย์ในสวีเดน  ในโบสถ์ ตามศูนย์การค้า  ชุมทางรถไฟ ในกรุงสต๊อกโฮล์มจะมีผูคนเดินทางไปร่วมไว้อาลัยและส่งจิตใจไปยังประเทศเพื่อนบ้าน
เวลา ๑๒ นาฬิกา รถไฟใต้ดินได้หยุดนิ่ง  ๑ นาที  โทรทัทน์ ช่อง ๔ จะงดส่ง  ตามโรงพยาบาลบางแห่งมีทั้งเจ้าหน้าที่และคนป่วยได้ร่วมกันไว้อาลัยด้วย แม้แต่เจ้าหน้าที่ ร้านค้า อีเคีย ของสวีเดนเองก็มีการหยุดไว้อาลัยด้วย
อูลอฟ  สเวนสัน

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar