lördag 27 december 2014

Sweden Ställer in nyvalet efter uppgörelsen รัฐบาลสวีเดน"เอาอยู่" ตกลงกันได้กับฝ่ายค้าน จึงไม่มีการเลือกตั้งใหม่ในวันที่๒๒ มี.ค.๕๘. นับเป็นเรื่องการเปลี่ยนแปลงก้าวสู่การเมืองยุคใหม่ของสวีเดนที่ไม่เคยเกิดขึ้นมาก่อนในประเทศสวีเดน. เป็นข่าวดีและเป็นของขวัญปีใหม่.อันล้ำค่าของคนสวีเดนทั้งประเทศ....ฝากเรื่องนี้ถึงรัฐบาลไทย พรรคการเมืองไทยและประชาชนไทยผู้ต้องการระบอบประชาธิปไตยทั้งหลายได้เรียนรู้นำไปศึกษาดูเป็นตัวอย่าง...


Extravalet ställs in, meddelande statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens i dag.
วันนี้นายกรัฐมนตรีสวีเดน นายสเตฟาน เลิฟเว่น หัวหน้าพรรคสังคมนิยมประชาธิปไตยได้แถลงการณ์
I stället sitter den nuvarande regeringen kvar.
โดยรัฐบาลได้บริหารงานต่อไปครบกำหนดสี่ปี
De rödgröna och Alliansen har nått vad de kallar en ”decemberöverenskommelse”.täller in nyvalet efter uppgörelsen
ฝ่ายพรรคพรรครัฐบาลและพรรคฝ่ายค้าน  มีข้อตกลงกันเรียกว่า"สัญญาเดือนธันวาคม"ยกเลิกการเลือกตั้งใหม่ในวันที่๒๒มี.ค.๕๗ ที่จะมาถึง.....
 
– Vi sätter vårt lands framtid allra främst, sa statsministern.
นายกรัฐมนตรีสวีเดนพูดว่า-พวกเราเอาอนาคตของประเทศชาติมาก่อนอย่างอื่น
Sedan överlämnade han ordet till oppositionsledaren. Hon sa:
Ansvar för Sverige, detta är en vinst för Sverige, den här överenskommelsen stärker Sverige.
จากนั้นหัวหน้าฝ่ายค้าน เธอพูดว่า-รับผิดชอบสวีเดน สิ่งนี้คือชัยชนะของชาวสวีเดน  ข้อตกลงนี้ทำให้สวีเดนมีรัฐบาลบริหารประเทศต่อไป...
Ja, socialdemokrater, moderater, centerpartister, folkpartister, kristdemokrater och miljöpartister var överens, överens.


-นายกฯสวีเดน  ตกลงกันได้กับพรรคการเมืองฝ่ายค้าน เลยไม่ต้องมีการเลือกตั้งใหม่หลังจากเสนอร่างงบประมาณของรัฐบาลครั้งแรกไม่ผ่านสภาเมื่อวันที่๓ ธ.ค.ที่ผ่านมา  เพราะรัฐบาลแพ้คะแนนเสียงพรรคฝ่ายค้านที่ได้รับเสียงสนับสนุนจากพรรคขวาจัด"พรรคนาซีใหม่" 
ประเทศสวีเดนมีการปกครองด้วยระบอบประชาธิปไตยที่มีสภาเดียวมาอย่างยาวนาน  เป็นประเทศที่มีกษัตริย์ไว้เป็นสัญญาลักษณ์เท่านั้นและไม่มีอำนาจมาเกี่ยวข้องกับการบริหารประเทศ   สวีเดนมีรัฐธรรมนูญมาแล้วกว่าสองร้อยปีไม่มีการฉีกทิ้ง  ทุกพรรคการเมืองถือเอาผลประโยชน์ความมั่นคงของประเทศชาติและความสงบสุขของประชาชนในสังคมมาก่อนเป็นอันดับแรกเหนือสิ่งอื่นใด  ชี้ให้เห็นว่านี่คือรัฐธรรมนูญในระบอบประชาธิปไตยที่แท้จริง  โดยเคารพยึดเอามติเสียงข้างมากของประชาชนเป็นหลัก...


Grundlagarna skyddar vår demokrati. De innehåller reglerna för Sveriges statsskick och kan helt enkelt sägas vara samhällets spelregler. Grundlagarna har därför en speciell ställning i samhället.
Sverige har fyra grundlagar:
-หลักการขั้นพื้นฐานของรัฐธรรมนูประกอบไปด้วยหลักใหญ่สี่ประการ  -regeringsformen,-รูปแแบบของรัฐบาล
-successionsordningen, -การสืบราชสันตติวงศ์
-tryckfrihetsförordningen -สิทธิ์ในการพิมพ์การโฆษณา
-yttrandefrihetsgrundlagen.-สิทธิเสรีภาพในการพูด การเขียน การแสดงออกทางความคิด.
 
Dessutom finns riksdagsordningen – ett mellanting mellan grundlag och lag.-นอกจากนั้นยังมีรัฐธรรมนูญบทบัญญัติเกี่ยวกับรัฐสภา
 

Löfven: Blir inget extraval


Extravalet ställs in, meddelande statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens i dag.
I stället sitter den nuvarande regeringen kvar.
De rödgröna och Alliansen har nått vad de kallar en ”decemberöverenskommelse”.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna höll på lördagsförmiddagen en gemensam presskonferens.
Där meddelade Stefan Löfven att extravalet, som formellt skulle ha utlysts i början av nästa vecka och hållits i mars 2015, inte blir av.

Överens om styrformer

Det för att de sex partierna har nått en uppgörelse som de kallar ”decemberöverenskommelsen”.
– Vi behöver över blockgränserna komma överens om hur landet ska styras stabilt och handlingskraftigt, sa Centerpartiets ledare Annie Lööf på presskonferensen.
Uppgörelsen gäller formerna för hur Sverige ska styras; att den statsministerkandidat som stöds av störst partikoalition ska släppas fram och att man kommit fram till regler för hur en minoritetsregering ska få igenom sin budget.
– Den sträcker sig över två mandatperioder, till valdagen 2022, säger Stefan Löfven.
Överenskommelsen innebär att oppositionspartierna, i uppgörelsen, kommer att lägga ner sina röster vid kommande budgetomröstningar, med start i vår.
– Det är mycket bra att vi från april får igenom vår politik, säger Stefan Löfven.

”Fortsatt en stark opposition”

Överenskommelsen betyder dock inte att allianspartierna inte längre är i opposition.
– Vi i Alliansen kommer att fortsätta att utgöra en stark opposition, säger Anna Kinberg Batra (M).
Gällande pensionerna, försvaret och energifrågorna har man kommit överens om att man ska samarbeta över blockgränserna, även om man ännu inte kommit överens i sak. Till exempel ska arbetet i pensionsarbetsgruppen så snart som möjligt fortgå och med start i februari ska alla partier som slutit överenskommelsen delta i en Energikommission.
Samtidigt uppger Sverigedemokraternas partiledare att partiet kommer att lämna in en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som var informerat om överenskommelsen sedan tidigare, välkomnar beskedet i dag.
– Vänsterpartiet sökte inte extra val, vi har hela tiden velat genomföra den budget som vi och regeringen förhandlat fram som innehåller en rad angelägna reformer som sänkt skatt för dem med låga pensioner, satsningar på äldreomsorg och bättre villkor för ensamstående föräldrar, säger partiledaren Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar