torsdag 3 november 2016

ศาลอังกฤษห้ามรัฐบาลราชอาณาจักรปฏิบัติ Brexit

Regeringen får inte aktivera brexit
Nytt besked: Parlamentet måste säga ja

Den brittiska regeringen får inte ta beslut om brexit på egen hand utan måste fråga parlamentet först. Det slår ett nytt domstolsbeslut fast.

Beskedet kan fördröja processen ytterligare – men premiärminister Theresa May kommer att överklaga:

”Regeringen är fast besluten om att respektera resultatet i folkomröstningen.”

Storbritannien har inte varit på det klara med vem som har rätt att aktivera artikel 50 i Lissabon-fördraget – och påbörja brexit-processen.

Nu står det klart att premiärminister Theresa Mays regering inte får ta beslut om att lämna EU på egen hand. De måste fråga parlamentet om saken.
LÄS OCKSÅ Hur tänkte egentligen britterna? Så här – BÅDA SIDOR om brexit
May: ”Odemokratiskt”

Tory-partiets regering har tyckt sig ha rätten att själva trycka på knappen, utan att fråga parlamentet. Men en stor del av parlamentet har tyckt att de inte har mandat för det och krävt att de ska få rösta om saken.

Beslutet kommer nu att överklagas till högsta domstolen. Regeringen skriver i ett meddelande att den är besviken, enligt Reuters:

”Landet röstade för att lämna Europeiska unionen i en folkomröstning fastslagen i parlamentariska beslut. Regeringen är fast besluten om att respektera resultatet i folkomröstningen.”

Premiärminister Theresa May anklagade på förhand de kritiska parlamentsledamöterna för att försöka ”omstörta demokratin”.

Den stora stötestenen är vilka krav britterna ska komma med till förhandlingsbordet med EU – något som skiljer sig över partilinjerna.
Pundet stack iväg direkt

Theresa May har hittills vägrat avslöja något om sin position inför förhandlingarna med EU. Om parlamentet ska ta ställning till saken kommer hon med all sannolikhet tvingas berätta mer om vilka krav hon har.

Reuters rapporterar att pundets värde sköt i höjden direkt efter domstolens besked. Stockholmsbörsen reagerade inte nämnvärt, men flera Europabörser steg något, rapporterar TT.

– Det här är vad många vill ha, att Storbritannien tar ett steg tillbaka från brexitprocessen, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist till nyhetsbyrån.

– Samtidigt finns det en risk att den positiva effekten går över ganska snabbt, det är tydligt att det bara är ett steg och att högsta domstolen prövar ärendet, så frågan finns kvar.
LÄS OCKSÅ PLUS Efter brexit: Så kommer EU se ut 2021
Pekar på lag från 1610

En stor del av det juridiska toppskiktet i Storbritannien har varit inblandade i beslutet. Domstolen High Court skriver att ett antal grundläggande rättigheter kommer att dras tillbaka när EU-lag försvinner ur brittisk lag, vilket kräver parlamentets inblandning.

– Det mest grundläggande i Storbritanniens grundlag är att parlamentet är suveränt och kan göra och ta bort vilka lagar de än väljer, säger John Thomas, som leder domstolen.

De hänvisar i domen bland annat till en lag från 1610 – som slår fast att den sittande monarken inte har rätt att ändra lagar på egen hand och bara har det mandat som givits denne.

Rent formellt agerar den brittiska regeringen på drottningens mandat.

Martin Mederyd Hårdh
ศาลอังกฤษห้ามรัฐบาลราชอาณาจักรปฏิบัติ Brexit
จากคำพิพากษาของศาลอังกฤษประกาศวันนี้ห้ามมิให้รัฐบาลดำเนินนโยบาย Brexit ได้ตามลำพังเพราะไม่มีสิทธิ์ตามกฏหมายต้องผ่านมติของรัฐสภาก่อน ถ้าเสียงส่วนมากของรัฐสภาเห็นด้วยจึงจะดำเนินการได้
นั้นหมายความว่าพิธีกรรมการต่อรองข้อตกลงต่างๆในการถอนตัวออกจากสหภาพยุโรปต้องยืดเวลาออกไปอีกโดยไม่มีกำหนด เพราะนายกรัฐมนตรีของอังกฤษ นางTheresa May จะต้องยื่นอุธรณ์ต่อศาลสูง เสียก่อนถ้าศาลสูงยืนยันตามศาลชั้นต้นรัฐบาลของนาง Theresa May ต้องมีปัญหาแน่   เพราะประสบความพ่ายแพ้กับปัญหาการถอนตัวออกจากสหภาพยุโรป
การตัดสินของศาลสหราชอาณาจักรได้อ้างถึงความมีอธิปไตยของรัฐสภาตามกฏหมายที่มีเอกสิทธิ์ในการตราหรือลบล้างกฏหมายได้ตามความประสงค์ 

นาย Jonh Thomas หัวหน้าศาลกล่าวและอ้างถึงกฏหมายรัฐธรรมนูญที่บัญญัติไว้เมื่อปี  ค.ศ 1610 ชึ่งระบุว่ากษัตริย์ไม่มีสิทธิ์ที่เปลี่ยนแปลงหรือแก้ไขกฏหมายได้โดยลำพังนอกจากมีสิทธิ์ที่จะยอมรับตามที่ระบุไว้ในสิ่งที่ตราขึ้นเท่านั้น

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar